Jeseni gremo na kostanj in mošt, kaj pa vaš konj?

 

Dodson & Horrell Nutricistka Charlotte Wilkinson BSc (Hons), ANutr razlaga, kako se z vašim konjem pripravite na hladnejše mesece.

 

Ko se noči podaljšajo in temperature začno padati, se veliko konjev zopet nastani v hleve, kjer se bodo zadrževali dlje časa, rast in kakovost trave pa se bo začela zmanjševati.

V tem času je še bolj pomembno, da se vzdržuje ustrezen vnos vlaknin. Priporočamo, da konj poje sena za vsaj  2% svoje telesne teže.

 

Dodajanje kakovostnih vlaknin v obrok vašega konja lahko pripomore k ohranjanju zdravega prebavnega sistema in pomaga vašemu konju ohranjati bolj stalno telesno temperaturo, ko se vlaknine fermentirajo.

 

Spremembe v paši in krmnih mešanicah lahko močno vplivajo na celotni dnevni vnos hranil za vašega konja, še posebej, če glavna masa prehrane izvira iz krme.

 

 

 

 

Če krmo pošljete na analizo, boste lažje ocenili njeno primernost. To je še posebej pomembno pri konjih, ki imajo posebne prehranske zahteve, kot so PPID (Kušingova bolezen), EGUS (čir na želodcu), Laminitis in EMS (metabolni sindrom).

 

 

Prehranska analiza se lahko močno razlikuje glede na čas in stopnjo rasti, kdaj je bila trava košena in vrsto trave.

 

 

Teža vašega konja

 

Jesen ponuja idealno priložnost, da se pripravite na precej hladnejše mesece in vnaprej prilagodite prehrano vašega konja, ki vam bo pomagala, da boste korak pred mrazom, vetrom in dežjem.

Mnogi ljudje poskušajo "napolniti" svoje konje v pričakovanju zimske izgube teže - namesto tega poskušajte vzdrževati konja v stabilni in zdravi kondiciji.

Redno ocenjevanje stanja telesne teže in uporaba traku za merjenje teže, lahko pripomoreta k zgodnjemu odkrivanju izgube teže ali povečanju telesne mase, ki morda niso tako očitne, ko je vaš konj bolj pogosto pokrit z dekami. S tem si tudi olajšate prilagajanje hrane.

 

 

 

 

Lažje je narediti majhne spremembe v hranjenju kot velike spremembe v rutini, zato bodite pozorni in hranite svojega konja glede na trenutno telesno težo, delovno obremenitev in kondicijo vašega konja.

 

 

Konji, ki hitro izgubijo težo, potrebujejo večji količinski in energijski vnos hrane. To pa pogosto privede do večjih obrokov za vašega konja.

 

Kjer je mogoče, je najbolje, da krmne mešanice konju razdelite na toliko majhnih obrokov, kot jih lahko, idealno na tri do štiri, da se izognete preobremenitvi prebavnega sistema. 

Za konje, ki pozimi dobro ohranjajo telesno težo ali za tiste, kjer je zima čas za izgubo teže, je še vedno pomembno, da dobijo uravnotežen obrok, še posebej, ker je v travi in senu bistveno manj vitaminov in mineralov, kot jih oni dnevno potrebujejo. 

Priporočljivo bi bilo izbrati hrano z nizko kalorično vrednostjo, z manjšim vnosom vendar z dodanimi vitamini in minerali. 

 

Konj naj popije dovolj vode

 

Voda je bistveno hranilo, ki je pogosto pozabljena, še posebej v hladnejših mesecih, ko je konji morda ne iščejo tako aktivno, kot to počnejo poleti.

Razmislite o zagotavljanju tople vode ali pa jim dajte možnost izbire dodatnega vedra vode z dodanimi elektroliti za spodbujanje pitja.

 

 

Druga možnost je, da vodo dodajate v krmne mešanice, da povečate dnevni vnos vode ali pa naredite tople meše ali pesne rezance, kot posladek po delu.