Zimske kolike – kako zmanjšamo tveganje pri svojem konju

 

Kolika je ponavadi največja nočna mora lastnikov konj. V zimskem času so naši konji pogosto izpostavljeni tveganju za nastanek nekaterih oblik kolik. 

Veterinarji čez zimo opažajo večjo pojavnost obstipacijske kolike oziroma zaprtja. Večina teh kolik nastane zaradi prebavne vsebine, ki obtiči v debelem črevo ali cekumu, najpogosteje v predelu upogiba medenice. Tam je ozek U-zavoj v  debelem črevesju, ki deluje kot ščipalka. 

 

 

Kaj povzroča obstipacijske kolike?

Večina teh kolik nastane zaradi zmanjšanega premikanja debelega črevesja. Zmanjšanje gibanja, naprimer zaradi slabega vremena, lahko zmanjša gibljivost znotraj črevesja in cekuma. Prebavna vsebina se zato počasneje premika skozi črevesje, vsrka se več vode in ostane suh material. To potem lahko vodi k zastoju materiala - zaprtje. To povzroča trebušno bolečino (koliko) in zmanjšanje ali popolno prekinitev izločanja fig. 

Ostali dejavniki, ki lahko povečajo obstipacijsko koliko so zmanjšan vnos vode (kot naprimer prehod iz trave na seno, ali ko konj ne pije dovolj), hladno vreme ali zelo redko neurološke težave kot je travna slabost. 

Torej, slabo vreme, slaba paša, povečano stanje v boksu in zmanjšanje gibanja so lahko recept za težave. 

 

Kako čez zimo zmanjšam tveganje pri svojem konju?

Ključnega pomena je, da poskrbimo za dovolj gibanja, zagotovimo dovolj prehranske vlage in preverimo ali konj dovolj pije. Ko se pojavi slabo vreme in mora konj preživeti več časa v boksu, takrat zagotovite, da ga sprehodite vsaj tri- krat na dan. Še bolje pa, da ga med sprehodom malo popasete, saj boste s tem vnesli dodatno prehransko vlago in zagotovili gibanje črevesja. 

Lahko mu dodatno vlago zagotovite s hranjenjem manjše količine brez melasnih pesnih rezancev, ki jih dobi v vsak obrok. Pazite na otrobe - tradicionalni mash ne vsebuje ravno visoke količine vlaknin ali hranil in ne deluje kot odvajalo. 

Preverite, ali vaš konj dovolj pije. Veliko konj ne mara zelo mrzle vode in če imate automatične napajalnike, je to težje preveriti. Najbolje je občasno konju ponuditi mlačno vodo v vedru ali pa narediti bolj redke pesne rezance. 

Nadzorujte fige. Spoznajte koliko fig konj naredi tekom noči, kot tudi volumen in doslednost le teh. Trde, na videz kot kamni, zmanjšan volumen ali število fig je lahko pokazatelj težav. Če opazite katere od teh znakov, mogoče ne bi bilo slabo govoriti z vašim veterinarjem, da konja pregleda.