Zlata pravila zimskega hranjenja

Kot lastnike konj, zima vrže vse vrste na nas - grozno vreme, zmanjšuje kakovost trave in omejeno pašo, kar lahko pomeni, da je ohranjanje zdravja in kondicije našega konja čez zimo zahtevna naloga.

 

 

Ko gre za zimsko hranjenje, moramo upoštevati 5 ključnih stvari;

 

 

1. Nadomestilo za hladno vreme


Najboljša stvar krme je, da ko se razgradi v konju, se kot stranski proizvod ustvari toplota. Povečanje količine sena ali senaže, ki ju ponujamo v zimskem obdobju, ne pomagata samo, da nadomestimo pašo (priporočljivo je, da konji pojedo vsaj 1,5% njihove telesne teže krme na dan), temveč, da jih lahko tudi nežno ogrejemo od znotraj in tako pripomoremo k zmanjšanju količine kalorij porabljenih za vzdrževanje telesne temperature.

 

2. Skrbite za kopita


Poskrbite, da vaš konj dobi vse prehranske gradnike, ki bodo pomagali zgraditi močna in zdrava kopita. Visoko kakovostne, dopolnilne krmne mešanice bi morale imeti na voljo učinkovito raven biotina, cinka in metionin že vključene, vendar če se ne hranijo po priporočenih količinah, jih lahko dopolnite z balanserji za povečanje skupne vrednosti prehrane.

 

3. Podprite imunski sistem


Konjem koristi dodatna podporo v zimskem času, da zmanjšamo tveganje za zdravstvene težave, kot je prehlad. Dodajanje kakovostnega balanserja je zelo dober način, da pomagamo podpreti imunski sistem, če je vaš konj ne dobiva pravilne prehrane. Odločite se za balanser, ki ima visoko raven vitamina E (vsaj 1,600mg / kg) za močno antioksidantno podporo.

 

4. Povečajte vnos vode


Veliko konjev bi raje bilo žejnih kot da bi pili ledeno mrzlo vodo. Poskusite jih spodbujati za pitje in jim ponujajte vodo sobne temperature, če lahko, vsak dan. Prav tako pa lahko povečate vnos vode pri vsakem hranjenju,  z dodajanjem manjše količine zelo dobro namočenih pesnih rezancev.

 

5. Soočanje z izgubo telesne težeObstaja nekaj načinov za soočanje s tem, odvisno od osebne preference. Očitna izbira je, da povečate vnos vaše trenutne krmne mešanice, s tem da bi zagotovili večjo kalorično vrednost. Če ne želite povečati količino koncentratov, ki jih hranite, lahko preklopite na vir, ki ima višjo prebavljivo energijsko vrednost (na vreči piše kot DE MJ / kg). Večina ”redilnih” mešanic naj bi vsebovala počasi sproščajče kalorije, ki pripomorejo k spodbujanju telesne teže brez povzročanja razdražljivost.

Dodate lahko tudi kalorije po vaši izbiri v že obstoječo prehrano; To je mogoče storiti z dodajanjem vaše izbire olja za svojega konja ali z uporabo peletiranih kaloričnih dodatkov (ki so ponavadi na oljni osnovi).

Zima bo za lastnike konj vedno čas izzivov, ampak s prehranskega vidika je priprava vsekakor ključnega pomena. Spremljanje teže vašega konja, ki je ključni pokazatelj, kdaj začnemo s prilagajanjem. S slikanjem konja vsake 14 dni (če nimamo traku za merjenje teže), lahko primerjamo razlike v telesni masi in tako pomagamo nadzorovati nihanja, preden lahko postanejo problem.