Škrob - prijatelj ali sovražnik?

Kot lastniki konj smo bombardirani z nasprotujočimi nasveti in mišljenji o škrobu. S kakšno količino škroba naj bi hranil svojega konja? Ali potrebujem “nizko škrobno” hrano in kaj to pomeni? Ali konji sploh potrebujejo škrob? Prvo moramo razumeti kaj škrob sploh je.

Škrob je oblika ogljikovih hidratov, ki jih rastline uporabljajo za shranjevanje energije in narejen je iz velikega števila glukoznih (sladkor) molekul združenih skupaj. Ko konj poje škrob se ta v tankem črevesju razčleni na te glukozne molekule, ki se potem absorbirajo v krvni obtok in zagotovijo gorivo za delo in normalne telesne procese.

Kako pride škrob v hrano vašega konja?

Škrob je prisoten v skoraj vseh rastlinskih materijalih, vklučno s travo, sekanci in žitnimi zrni. Vaš konj ga bo pojedel na stotine gramov vsak dan samo s pašo ali jedoč seno ali senažo. Žitna hrana vsebuje dodaten škrob, ki konju zagotavlja dodatno energijo za delo, v nekaterih primerih tudi poredi. Več žit ko ima hrana, višja bo vsebina škroba. Škrob se lahko nadomesti z ostalimi viri goriva, kot je naprimer olje. Vsi konji potrebujejo nekaj škroba za življenje in skoraj nemogoče je, da se konj razvije v atleta s premalo škroba.

Kako škrob vpliva na konjev performans in vedenje?

Na koncu je vse odvisno od vašega konja. Nobena hrana ne more spremeniti konjevega karakterja. Če imate na primer vročekrvnega polnokrvnjaka, ni nobenega načina da bi ga s prehrano spremenili v umirjenega lenivca. Vendar pa lahko uporabimo prehrano za izogibanje nezaželenega vedenja da se poslabša ali pa da pomagamo konju pokazati vedenje, ki si ga želimo. Oba primera bosta izboljšala zmoglivost vašega konja.

Kot smo rekli, škrob se razčleni v molekule glukoze in absorbira v krvni obtok. Ta sladkor zagotovi instantno energijo in če smo jo hranili v velikih količinah, lahko povzročimo “naval sladkorja”. Če se vrnemo k vročekrvnemu konju, pri njemu se verjetno hočemo izogniti temu efektu in zato se izogibajmo hranjenja velikih količin škroba v enem obroku in ga raje nadomestimo z olji ali vlakninami kot viri energije.

Na drugi strani pa, če imamo lenega konja in bi želeli malo instantne energije, mu dajte manjši obrok visoko prebavljivih žit 2 uri pred treningom. S tem mu boste dvignili nivo energije in ga spravili k razmišljanju o gibanju naprej.

Torej, kaj je visoko škrobna in nizko škrobna dieta?

Ko razmišljate o količini škroba, morate upoštevati dve stvari. Prva, koliko gramov škroba dobiva vaš konj na dan? To je pomembno če ima vaš konj zdravstveno težavo kot je Rabdomiolizni sindrom (nedeljska bolezen) ali laminitis. Kot drugo, koliko gramov škroba vaš konj dobi z vsakim obrokom?

Če imate naprimer konja s čiri, potem je pomembno koliko gramov škroba je v obroku. Zapomnite si, da je škrob prisoten tudi v travi, senu in senaži.

Ko govorimo o konjevi prehrani za vsak dan (žito, seno/senaža in paša) visoko škrobna dieta, kot so jo uporabljali v nekaterih študijah je pokazala, da težave nastanejo, ko hranimo preveč škroba in sicer okoli 30-40% škroba. To je okoli 4000 gramov škroba na konja na dan. Večina konj bo hranjena z dieto, ki vsebuje nekje med 10 and 25% škroba, kjerkoli med 1000 do 2500 gramov škroba na konja na dan. V večini primerov je ta nivo tisti, kjer hočete hraniti svojega konja. Nizko škrobne diete tipično vsebujejo manj kot 10-12% škroba, torej manj kot 1200 gramov škroba na dan.

Ali moj konj potrebuje nizko škrobno dieto?

Verjetnost je, da je vaš konj vesel in zdrav in vam ni potrebno preveč skrbeti o tem koliko škroba poje. Če ima dovolj krme in vlaknin in hrano od visoko kakovostnih proizvajalcev, potem je zelo malo verjetno, da dobiva prevelike količine škroba.

Vendar, če je vaš konj nagnjen k laminitisu, trpi za nedeljskimi boleznimi ali čiri na želodcu ali je zelo vročekrven, boste morali zagotoviti, da vsa njegova hrana ne vsebuje več kot 10% škroba. Prav tako pa tudi vsak obrok ne sme vsebovati več kot 1g škroba na kg telesne teže vašega konja. Zapomnite si, da ni procent škroba v hrani tisti, ki je pomemben ampak gram škroba v hrani. Na primer, hranjenje 2kg hrane na dan, ki vsebuje 10% škroba zagotavlja dva krat več gramov škroba kot če bi hranili 500gramov balanserja, ki je 20% škroba.

Ste še vedno zmedeni? Vsak konj je različen, zato se lahko pogovorite z nami in povedali vam bomo koliko točno je škroba v konjevi trenutni dieti in ali bi morali uvesti kakšno spremembo.