Sladkorna Pesa

Resnice o mitih.

Louise Jones BSc (Hons), MSc, R. Nutr

Pesni rezanci so najbolj popularna hrana za konje in ponije. So sušen ostanek pese, po odstranitvi sladkorja. Vsebujejo visoko prebavljive vlaknine in kalorije in tako prispevajo pomembna hranila v prehrano konj. Vendar pa obstajajo številni miti, ki krožijo o hranjenju pesnih rezancev.

Kaj so pesni rezanci?

Sladkorna pesa je korenovka, ki jo gojimo za pridobivanje sladkorja za človeško uporabo. Proizvajalci sladkorja, kot so British Sugar, vsako leto kupujejo ogromne količine sladkorne pese. Da naredijo sladkor, kot ga uporabljamo za sladkanje kave ali sladic, proizvajalci sladkorja odstranijo sladkor iz surove sladkorne pese z uporabo difuzije, čiščenjem, uparevanjem in kristalizacijo. Ko je odstranjen ves sladkor, ostanejo vlaknine, ki jih lastniki konj imenujemo pesni rezanci. Da pesni rezanci ne splesnijo, se jih posuši in oblikuje v brikete ali kosmiče in spakira v vreče. Pesni rezanci z melaso imajo nekaj sladkorja v obliki melase, ki se doda pred sušenjem pese.

Hranilne vrednosti pesnih rezancev

Pesni rezanci so odličen vir kakovostnih vlaknin in kalorij (energije). V povprečju vsebujejo približno 16-17% vlaknin in 12.5-13.5MJ/DM. Čeprav imajo pesni rezanci podobno energijsko vrednost kot oves, kalorije izvirajo iz počasi se sproščujoče energije - vlaknine in ne hitro sproščujočih se virov energije kot je škrob. Poleg tega, ko jih enkrat namočimo, prepolovimo energijsko vrednost. Vlaknine v pesnih rezancih se počasi presnavljajo v debelem črevesju, zato se energija sprošča počasi. To pomeni, da so pesni rezanci idealna hrana za razdražljive konje in tiste, ki potrebujejo vzdržljivost, kot sta eventing in endurance. Visoke vsebine vlaknin prav tako ohranjajo konjev zdrav prebavni sistem in spodbujajo dobre bakterije k razmnoževanju v debelem črevesju.

Ker se pesni rezanci v glavnem namakajo, so tudi odličen način za hidriranje vašega konja. Še posebej so priporočljivi za konje, ki delajo in zgubljajo vodo in elektrolite skozi potenje ali pa za konje, ki se prehranjujejo samo s senom, ki je veliko bolj suh kot trava. Namočeni pesni rezanci so nagnjeni k fermentiranju v topli vodi in se pokvarijo, če jih ne porabimo v roku nekaj dni. Dobra alternativa so pesni rezanci, ki se namočijo v 10 minutah in tako jih lahko sveže pripravite za vsak obrok posebej.

Pesni rezanci so zelo okusni in bodo spodbudili tek še tako izbirčnih konj. Hranjenje pesnih rezancev je tudi odličen način za skrivanje manj okusnih dodatkov ali zdravil. Poleg tega so v primerjavi z dolgimi stebličastimi vlakninami (seno) lažji za žvečenje in v kombinaciji s sekanci (alfalfa) in briketi iz vlaknin, odlični kot nadomestek sena za konje, ki imajo težave z zobmi - starejši konji.

Pogosti miti

Mit 1: Pesni rezanci vsebujejo veliko sladkorja

Pesni rezanci z melaso, kjer melaso dodajo predno jih posušijo, so visoki s sladkorjem in vsebujejo podobne količine sladkorja kot spomladanska trava (pribl. 20%). Kot vse ostalo, je sladkor dober v zmernih količinah. Dejansko, konj potrebuje nekaj sladkorja v prehrani za zagotovitev energije centralnemu živčnemu sistemu. Konji so narejeni in navajeni da jedo sladkor; njihova naravna prehrana na travi je visoka s sladkorjem. Za pesne rezance z manj sladkorja izberite pesne rezance brez melase, ki vsebujejo manj kot 5% sladkorja.

Mit 2: Pesni rezanci se morajo namakati

Velja vsesplošno prepričanje, da hranjenje suhih pesnih rezancev povzroči napihnjen in počen želodec ali povzroča kolike. Manjše količine kosmičev pesnih rezancev se lahko hranijo nenamočene; dejansko kar nekaj proizvajalcev hrane dodaja suhe kosmiče pesnih rezancev v mikse ali brikete, da povečajo vsebnost vlaknin. Vendar je hranjenje suhih pesnih rezancev nevarno in lahko povzroči zadušitev. Če hranite večje količine kosmičev pesnih rezancev (več kot pest) ali pesne rezance v briketih, jih morate najprej namočiti.

Mit 3: Pesni rezanci povzročajo kepo v grlu

Konji se lahko dušijo z različno hrano, vendar so “požrešni” konji bolj nagnjeni k dušenju, ne glede na to kaj jedo. Polaganje velikih, gladkih kamnov v korita upočasni hranjenje in preprečuje konju, da bi planil na hrano. Zapomnite si, da je potrebno pesne rezance namočiti, drugače bodo povzročili dušitev. Če je vaš konj nagnjen k dušitvi z briketi potem je bolje, da se izognete hrani, kjer so prisotni briketi pesnih rezancev in izberete tisto, kjer so kosmiči.

Mit 4: Pesni rezanci povzročajo dehidracijo

Nekateri ljudje so prepričani, da pesni rezanci potegnejo vodo iz krvi v želodec, kar povzroči dehidracijo. Res je, da ko konj poje obrok, se tekočine v telesu res pretakajo. To je čisto normalno in se bo zgodilo neglede na to kaj konj poje. Če zagotovite, da ima konj svežo, čisto vodo vedno na voljo, hranjenje pesnih rezancev ne bo povzročilo dehidracije. Dejansko, v mnogih disciplinah, kot je endurance, hranjenje pesnih rezancev pomaga pri preprečevanju dehidracije.

Prednosti Dodson & Horrell Kwik Beet

  • 100% naraven.
  • Brez dodane melase.
  • Dober vir kalorij iz počasi se sproščujoče energije za vzdržljivost in enakomeren temperament.
  • Visoke vsebine vlaknin pomagajo pri ohranitvi zdravega prebavnega sistema.
  • Pomaga pri re-hidraciji.
  • Lahko se uporabi kot delni nadomestek sena pri starejših konjih.
  • Zelo okusni - pomaga pri izbirčnih jedcih.
  • Lahko se uporablja za skrivanje dodatkov ali zdravil.
  • Nizek sladkor (manj kot 5%) – primeren za laminitike.