Okrepljen za zmago

Ena največjih skrbi lastnikov tekmovalnih konj pri izbiri prehrane je ali bo zagotovila dovolj energije za delo, ki ga konj opravlja. Potreba po energiji, ki jo konj potrebuje je zasnovana na količini energije, ki jo konj potrebuje za vzdrževanje, npr. normalne telesne funkcije in vzdrževanje teže, poleg tega pa še energijo, ki jo potrebuje za vsakodnevno vadbo. Sliši se dovolj preprosto, vendar je veliko drugih dejavnikov, ki tudi vplivajo na količino energije, kot so teren po katerem konj dela, jahačeva teža in temperatura zraka. Raznolika je tudi sposobnost posameznika pri izkoriščanju različnih vrst hrane, kar lahko dela izračun po potrebi energije varljiv.

Kako torej vemo, če imamo prav?

Redno spremljanje konjeve telesne teže in kondicije je najboljši način merjenja učinkovitosti programa hranjenja. Če vaš konj vzdržuje težo, potem je to dober znak, da dobiva dovolj energije za delo, ki ga opravlja. Če konj izgublja težo, potem je potrebno povečanje vnosa energije. Enako je pri konjih, ki izgledajo preveč dobro, čas je za ukrepanje! Raziskave so pokazale, da ima teža vpliv na zmogljivost konja.

Pri redni uporabi traku za merjenje teže ali tehtanja konja, lahko dobro nadziramo težo in zgodaj ukrepamo. Vendar nam vedenje koliko konj tehta ne da popolne slike, saj nam ne pove ali je teža konja taka kot bi morala biti! In tukaj nam prav pride ocenjevanje kondicije konja.

Kaj je ocenjevanje kondicije konja?

Ocenjevanje kondicije konja uporablja razvrščevalno merilo, ki nam da bolj objektiven pogled pri ugotavljanje kako debel ali suh je konj. Uporabljata se dva glavna sistema ocenjevanja teže in sicer uporaba merila od 1 do 9 ali 1 do 5. Dengie uporablja merilo od 1 do 5, kot je prikazano v spodnji tabeli.

Ključna so tri področja in sicer greben vratu, čez rebra in čez medenico do vrha predela repa. Določimo stopnjo pokritosti z maščobo in določimo skupen rezultat. Na Dengie karti je optimalen rezultat teže št.3, čeprav ima zelo fit konj lahko idealno težo malo pod to oceno.

Najboljša stvar pri tem pa je, da je enostavna za uporabo, ni potrebna draga oprema in lahko se uporablja na različnih oblikah in velikostih konjev, kot je prikazano pri Rockrose Equestrian konjih na tehtanju pri Dengie Weighbridge kliniki.

BB je star 14 let, 152cm Škotski športni konj, ki tehta 386kg. BB je eventer na nivoju 3*. BB je dobil oceno kondicije 2.75, ki je bila ravno pravšnja pri prehodu v pomlad.

Buster je star 15let, 165cm Irski športni konj in tehta 612kg. Buster je tudi eventer vendar na nižjem nivoju in sicer BE90. Buster je dobil oceno 3. Če gledamo Busterja s strani zgledajo kolki zelo koščeni in ima zelo veliko telo z visokim vihrom, vendar če ga pogledamo od zadaj, vidimo, da je njegova rit lepo zaobljena. Njegova slika nam pokaže, kako pomembno je “pretipati" konja pri ocenjevanju kondicije saj nas “oko” lahko zavede.

Cleo je star 4 leta, 151cm Irski športni konj, ki tehta 515kg – veliko več kot podobne velikosti BB! Cleo je bila zajahana šele pred kratkim zato še nima tako definiranih mišic kot ostali konji v hlevu. Cleo je dobila oceno 4. Čeprav je težko videno na sliki, so bila njena rebra zelo dobro pokrita in imela je manjšo maščobno blazinico za ramo in kar zaobljeno rit, kot lahko vidimo na spodnji sliki.

Poznam težo konja in oceno kondicije, kaj pa sedaj?

Proizvajalci hrane formulirajo hrano za različne obremenitve konj in ponavadi je povečanje energije povezano z povečano potrebo po drugih hranilih, ki jih konj potrebuje. Nizko energijska hrana bo zagotovila nekje med 8-10MJ/kg prebavljive energije (DE), srednje energijska hrana 10-12 MJ/kg DE in visoko energijska hrana 12 MJ/kg ali več.

Če je vaš konj v srednjem delu je logično razmišljati o hrani s srednjo energijo, vendar tukaj se morate obrniti na rezultat ocene kondicije konja. Cleo je na primer imela oceno 4, kar pomeni, da je v pozitivnem energijskem ravnotežju - dobiva več kot potrebuje in zato bi bilo bolje, če se uporabi nižja energijska hrana. Na drugi pa je BB, ki je vitek, z oceno samo 2.75, kar lahko pomeni, da potrebuje višjo energijsko hrano za vzdrževanje teže, še posebno, ker se je njegovo delo povečalo.

Kaj pa če ima moj konj idealno težo?

Naslednje kar morate preveriti je, ali je prehrana uravnotežena. Če uporabljate že uravnotežene, pripravljene mešanice, potem so proizvajalci že naredili veliko dela namesto vas. Na vreči bo navodilo, kjer bo pisalo koliko hrane konj potrebuje glede na delo, ki ga opravlja. Če ste pravilno ocenili kako zahtevno delo opravlja vaš konj in hranite priporočene količine, potem bi prehrana morala biti uravnotežena.

Če se vam zdi, da se konj preveč redi po priporočenih količinah, potem morate zmanjšati energijski vnos. Če zmanjšate obstoječo hrano, boste prav tako zmanjšali vnos vitamnov in mineralov. V tem primeru lahko dodajate balanser ali pa dodatek vitaminov in mineralov brez dodatnih kalorij.

V mislih imejte tudi to, da če uporabljate hrano namenjeno za lahko delo, zato da zmanjšate energijski vnos, vaš konj pa dela srednje delo, boste verjetno še vedno potrebovali balanser ali dodatek vit & min, da zagotovite, da bo prehrana uravnotežena.

by Tracey Hammond

5 Aug 2015