Spravljanje sena

Je bila nekoč najbolj uporabljena metoda ohranjanja krme čez zimske mesece, vendar najti dobro seno je postalo težje in s tem se je povečalo tudi povpraševanje po senaži. Prehrambne vrednosti obeh lahko zelo nihajo, zato je potrebno upoštevati nekaj navodil.

 

 

Seno je pokošena trava, ki se toplotno obdeluje na soncu, dokler ne doseže 85% - 90% vsebnosti suhe snovi – takrat se lahko balira. Reduciranje vlage do te mere je pomembno, saj se s tem zamanjšuje možnost razvitja plesni med skladiščenjem. Vendar pa proces sušenja vodi v drobljenje listov, ki ustvarja prah in izgubo hranilnih snovi (v vodi topne oglikove hidrate (OH), proteine, vitamine in minerale).

 

Na kakovost sena vplivajo sledeči dejavniki:

 

- Obdobje rasti trave – seno narejeno iz starejših rastlin bo bolj stebličasto in s tem manj hranljivo kot seno narejeno iz rastlin z več listi, pokošenih malo prej.

 

- Tip in kakovost zemlje – nekatere trave bodo na določenih predelih uspevale bolje kot druge.

 

- Prisotnost plevela – na primer osat in kislica sta neužitna in slabo prebavljiva. Ne uporabljajte sena, v katerem so strupene rastline!

 

- Vreme med spravilom sena – topel, suh, vetroven dan je idealen za spravilo sena. Če se sušenje podaljšuje, se s tem izgubljajo hranljivosti v senu zaradi aktivnosti rastline, mikrobnih encimov in kemijske oksidacije. Vlažno seno je ponavadi okuženo z visokimi količinami plesni in prašnimi sporami.

 

Skladiščenje sena – seno naj bi se shranjevalo v dobro prezračenem seniku. »Pregrevanje« se pojavi zaradi mikrobiološke aktivnosti in je pogosto pri vlažnem, slabo pokošenem senu. To vodi v nastanek nezaželjenih plesni in odtekanje hranljivih snovi.

 

 

Travna silaža in senaža sta proizvedeni z nadzirano fermentacijo košene trave.

 

Senaža je pokošena, na pol posušena trava, zbalirana v roku 24-ih ur, s 55% - 70% vsebnostjo suhe snovi. S tem sta drobljenje listov in izguba hranil ohranjena na minimumu. Bale se stisnejo in povijejo v več plastičnih plasti. V bali se tako začne postopek fermentacije, ki ustvarja anaerobno stanje (brez kisika). Med fermentacijo naravno prisotne bakterije, kot so lactobacilli, izkoriščajo OH za preživetje, razmnoževanje in proizvodnjo mlečne kisline. Mlečna kislina povzroči padec pH na 4.8 – 5.8, ta pa pomaga pri oviranju rasti nezaželjenih organizmov.

 

Če sklepamo, da je proizvod pravilno narejen (baliran), bo senaža vsebovala večje količine lažje prebavljivih vlaknin, energije in proteinov. Vendar pa je potrebno zaradi večje količine vlage v senaži le to hraniti v večjih količinah kot seno. S tem zagotovimo zadostno količino vlaknin ter se hkrati izognemo redčenju hranil.

 

Primer: 500kg konj v lahkem delu potrebuje dnevno 10kg vlaknin. Senaža vsebuje 65% delež suhe snovi, zato bi v tem primeru konj potreboval 15kg senaže, da bi zadovoljil svoje dnevne potrebe po vlakninah.

 

Zaradi manjšega volumna vlaknin v senaži, je le to potrebno krmiti v večjih količinah, s tem pa se povečajo tudi količine vnosa energije in proteinov. Da bi se temu izognili, bo potrebno zmanjšati količine koncentrirane hrane, ki jo konj prejema. Skrb glede nezaželjenega pridobivanja teže bo tako odveč. V primeru, da je konj dober jedec in samo s senom ter dodatkom vitaminov in mineralov dobro ohranja težo, potem senaža zanj ni najboljša izbira. V tem primeru bi bilo potrebno količine senaže zmanjšati, in konja hraniti s pomočjo mreže z majhnimi luknjami, saj bomo s tem podaljšali čas žvečenja. Vendar pa ta način ne oponaša naravnega načina prehranjevanja, saj lahko pusti posledice na čeljustno linijo in muskulaturo. Sicer pa ni nobenega razloga zakaj ne bi hranili sena in senaže skupaj.

 

Tudi najboljše seno bo vsebovalo nekaj plesni in prašnih spor, zato konjem, ki imajo težave z dihali, seno namakajte 20-30 minut in ga hranite mokrega. Spore se bodo tako napihnile in prilepile na seno, možnost vdihavanja se bo zmanjšala, s tem pa se bo ohranil zdrav dihalni sistem. Če seno namakate vsaj 12 ur boste s tem izprali večino hranilnih snovi, tudi OH. To je dobro za predebele konje, ki še vedno potrebujejo zadostne količine vlaknin, v tem primeru bodo dobili nizko kalorične.

 

 

Zelo pomembno je, da vsi konji dobijo zadostne količine vlaknin za ohranitev zdravega prebavnega sistema in za sintezo B vitaminov (via mikrobiološke fermentacije) za boljši izkoristek energije in ohranitev apetita. Prav tako bodo vlaknine grele vašega konja v zimskem času. Če se odločite seno zamenjati s senažo potem to opravite v obdobju 14 dni. V tem času se bo mikrobiološka populacija v črevesju navadila prebavljati laže prebavljive vlaknine (senažo).