Ostanite hidrirani to poletje

Poletje je tukaj in z njim tudi vročina. V vročem vremenu ne smemo pozabiti, da mi in naš konj potrebujemo veliko tekočine.

Telo vsebuje 60-70% vode in ta voda igra pomembno vlogo pri transportu krvnih celic in hranljivih snovi po telesu.

Voda v telesu je prav tako pomembna za termoregulacijo – med vadbo se proizvaja pot, ki potem izhlapi s kože in nas tako hladi. Pot tudi vsebuje elektrolite kot so natrij, klorid, kalij, kalcij in magnezij. Ti elektroliti igrajo pomembno vlogo pri delovanju živčnega in mišičnega sistema.

Učinki dehidracije

Izguba telesne teže v (%)

Rezultat igube vode v telesu. Clinics in Sports Medicine 13, 235-246 (1994)

0%

Normalna regulacija vročine in zmogljivosti

1%

Stimulirana je žeja, zmogljivost začenja pešati

2%

Padanje v regulaciji temperature, zmogljivost se slabša

3%

Nadaljne slabšanje zmogljivosti, zmanjša se mišična vzdržljivost

4%

20-30% zmanjšana zmogljivost, pojavi se vrtoglavica

5%

Nastopijo glavobol, razdražljivost, zaspanost, zmatranost

6%

Telo je slabotno, huda izguba termoregulacije, močno bitje srca

7%

Kolaps

Dehidracija se pojavi, ko vi ali vaš konj izgubite prevelike količine vode in elektrolitov. Če postanete dehidrirani, boste občutili vrtoglavico, ne morete se koncentrirati ali pa vam je slabo. Pri vašem konju so znaki dehidracije lahko zmanjšanje apetita, poveča se možnost kolike in zmanjša se njegova telesna zmogljivost. Presenetljivo je koliko potu lahko proizvede vaš konj; na primer po skakalni tekmi lahko izgubi 15-20 litrov potu in endurans konj med tekmo lahko izgubi tudi do 40 litrov potu!

Včasih je težko nadzorovati koliko se konj poti in kožni test je lahko zelo nepravilen. Zelo dober nadzor nad izgubo tekočine je uporaba traku za merjenje teže konj. Sprejema se, da je 90% izgube konjeve telesne teže med delom rezultat potenja in 1kg telesne teže se izenači z približno 1l tekočine. S sledenjem prvotnih raziskav pri 100 konjih na Warwickshire College se je naš znanstveno narejen trak za merjenje teže konj potrdil na merjenju izgube telesne teže po tekmi na Burghley Horse Trials.

Tekočino in elektrolite moramo nadomestiti, da se izognemo dehidraciji. Pitje steklenice vode ali ponujena voda konju po delu ne bo dovolj za aktivno rehidracijo, saj telo ne more zadržati vode brez prisotnosti elektrolitov.
S pitjem izotoničnih napitkov, ki vsebujejo elektrolite, se boste rehidrirali in nadomestili izgube.

Prav tako je pri vašem konju, če izgubi več kot 10kg po tekmi ali delu in mora nadomestiti elektrolite.

Če boste elektrolite dodajali v hrano morate paziti, da vaš konj prej popije nekaj vode, saj lahko dajanje elektrolitov brez tekočine še pospeši dehidracijo!

Lahko mu ponudite Dodson & Horrell Electrolytes.

Za več informacij o hranjenju vašega konja in nasvet pokličite 040 539097.