Hranjenje žrebet po odstavitvi

Prehranjevalne potrebe mladih konj – žrebet so nekoliko drugačne od tistih za odrasle konje. Pomembno je, da mladi konji dobijo optimalne količine vitaminov in mineralov. Kakovostni proteini prav tako v veliki meri vplivajo za pravilno rast in razvoj žrebeta. Pomembno je tudi, da mladi konji dobijo zadosti energije (kalorij) v prehrani, vendar ne preveč, saj lahko to v nasprotnem primeru vodi k razvojnim težavam.

Najboljši način spremljanja razvoja mladih konj je redno nadzorovanje teže. Rebra naj se rahlo vidijo. Žrebeta bodo izgledala bolj nogata.

Če je žrebe trenutno v dobri kondiciji, priporočamo hranjenje s Foal Mix – om, mešanico namenjeno domačim in toplokrvnim pasmam, katerih vzdrževanje lastne teže poteka brez težav. Kot osnovno vodilo upoštevajte, da je žrebe staro 11 mesecev s predvideno odraslo težo 500kg ter kot tako dobi približno 2kg Foal Mix – a dnevno, s čimer zadovoljite njegove dnevne potrebe po vitaminih in mineralih. K tej osnovi lahko dodajate tudi Alfalfo, ki predstavlja odličen vir kakovostnih proteinov in kalcija. Še posebno priporočljiva je v zimskih mesecih, ko je paša slaba. Ko žrebe dopolni eno leto, priporočamo, da Foal Mix nadomestite z mešanico Mare & Youngstock Mix, ki je narejena posebno za žrebeta od enega do treh let.

Mare & Youngstock zagotavlja:

  • kakovostne proteine,
  • vse potrebne vitamine, minerale in elemente v sledeh za normalno rast in razvoj,
  • večjo koncentracijo mineralov in vitaminov od običajnih hran za žrebeta, kar je idealno za hranjenje v manjših količinah,
  • primerno prehranjevanje domačih pasm, toplokrvnih konjev in njihovih križancev, katerih vzdrževanje lastne teže poteka brez težav ter ne potrebujejo toliko koncentrirane hrane kot žrebeta polnokrvnjakov.

Kolikšne količine hrane bo žrebe potrebovalo, je odvisno od njegovega razmerja rasti, kakovosti pašnika in količine trave. Kakorkoli že, kot vodilo za enoletnika, ki bo dosegel 500kg odrasle teže, priporočamo 2kg na dan, s čimer zagotovite njegove dnevne potrebe po vitaminih in mineralih. Razdelite dnevno količino na vsaj dva obroka. Še vedno bo potrebno poskrbeti zadostne količine sena/senaže in čim več gibanja, ko je to le mogoče. Idealno bi bilo hranjenje malo in pogosto, saj so želodčki žrebet sorazmerno majhni. Razdelite hrano na vsaj 2-3 obroke dnevno.

Paša in gibanje sta zelo pomembna za žrebeta, vendar pa kakovost in količina dobre trave predstavljata dodatni faktor, ki ga je vredno vedno upoštevati. Zato je priporoivo tedensko spremljanje teže žrebet in če je potrebno, sprotno prilagajanje hrane.

Za vsa morebitna vprašanja in nasvete, se lahko obrnete na Dodson and Horrell Helpline ali Lorum d.o.o..