Priprave na prvo tekmo

Čestitamo, udeležili se boste svoje prve tekme, razburljive in nervozne izkušnje za oba, konja in jahača. Priprave na tekmo potrebujejo veliko časa in treniranja, veliko potu in včasih tudi solz! Pravilna prehrana bo igrala pomembno vlogo in zagotovila, da bo vaš konj dal vse od sebe.

O pravilni prehrani konja morate začeti razmišljati že več mesecev pred prvo tekmo. Menjanje hrane nekaj tednov pred tekmo ni priporočljivo in lahko povzroči prebavne motnje, ki vam bodo preprečile tekmovanje. Najbolj pomemben faktor je, da zagotovite konju uravnoteženo prehrano. Zapomnite si, da niso vse koncentriran hrane iste in najbolj primerna hrana za vašega konja bo odvisna od njegove kondicije, dela in temperamenta.

 

Veliko hran za tekmovanja kot je D&H Competition Country Cubes so narejene za dnevni vnos 4kg (za 500kg konja) in ta je zelo primerna za vašega konja, če je nagnjen k izgubljanju teže ali je v težkem delu. Dober jedec pa bo verjetno potreboval specifično narejeno hrano, ki se hrani v manjših količinah, npr. Performance Concentrate, ki bo dostavil manj energije, vendar zadosti vitaminov in mineralov. Skupina pomembnih vitaminov in mineralov – antioksidanti, so še posebej pomembni za tekmovalne konj. Antioksidanti pomagajo preprečiti prosti radikalom, ki se v večjem številu proizvajajo med delom ali v času stresa, da poškodujejo telo konja, ki se lahko odraža kot bolečine v mišicah po delu. Izbira hrane, ki vsebuje antioksidante, je priporočljiva za vse tekmovalne konje.

 

Med treningom in tekmami bo vaš konj potreboval kombinacijo različnih virov energije; hitro sproščujočo energijo (iz žit) bo potrebna za hitre in intenzivne premike kot je skakanje ali pospeševanje, medtem ko bo počasi sproščujoča energija (iz vlaknin in olj) potrebna za vzdržljivost. Najboljša kombinacija teh različnih tipov energije bo odvisna od konjevega temperamenta. Razdražljivemu konju bo koristila hrana, ki vsebuje veliko olja in vlaknin, kot je D&H Stay Power, ki jim bo dala dovolj energije in vzdržljivosti za težko delo, brez pretiranega razburljivega vedenja v dresurni areni, ki lahko vpliva na vaš rezultat.

 

Na drugi stani, bolj len konj potrebuje hrano višjo s škrobom, na primer Competition Country Mix, ki mu bo dal malo več „zagona“.

 

Med treningom in tekmami se konj zanaša na potenje, da uravnava tmperaturo telesa in je vsesplošno sprejeto, da v 90% konj izgubi težo zaradi potenja. Zelo pomembno je, da se izguba teže nadzira, in tekočina in elektroliti nadomestijo, drugače bo konj opravil slabo delo. Vspodbujati morate konja, da pije pred, med in po tekmi. Vendar pa veliko konj zavrača vodo, ko so na tekmah, zato priporočamo, da že doma vodi dodate aromo (jabolčni sok), ki bo zamaskiral okus.

 

Natrijev korid (sol) naj se dodaja v prehrano, kot lizalni kamen ali kot dodajanje žličke soli v koncentrirano hrano vsak dan. Elektroliti (Surelyte) se lahko dodjajo v vodo (dodatna sveža voda naj bo vedno na voljo) ali v hrano pred in po tekmi ali težkemu treningu. Zagotovitev zadostne količine vode in elektrolitov bo pomagalo konju, da začne tekmo polno hidriran in se hitro rehidrira po njej.

 

Veliko jahačev doživlja živčnot pred tekmo, kar pogosto vključuje obisk WC-ja predno gredo v areno! Stres pri transportu in tekme ima lahko iti učink pri vašem konju, kar povzroči neravnovesje med bakterijami v črevesju. To lo vodi v lažje oblike prebavnih težav, kot je driska ali resnih kot je kolika. Dodajanje Prebiotika in Probiotika, kot je D&H Sure-Bio, lahko pomaga pri zmanjšanju nevarnosti prebavnih težav s spodbujevanjem poliferation pomembnih bakterij v debelem črevu.

 

Kot je Johnny Carson nekoč dejal „ Samo talent vas ne bo naredil uspešnega. Prav tako niti biti na pravem kraju ob pravem času, razen če nisi pripravljen.“ Najpomembnejše vprašanje torej je : „Ali ste pripravljeni“?

 

Ob pravilni in uravnoteženi prehrani, lahko vi in vaš konj uživata v prijetnem in uspešnem tekmovanju.

 

 

Louise Jones MSc, BSc (Hons)
Nutritionist Dodson & Horrell Ltd